اثر پروانه‌ای مفهومی است که از دنیای علم و نظریه آشوب وارد محافل عمومی شده و گاهی اوقات از آن برای تبیین و تحلیل بعضی از رویدادها نیز استفاده می شود. ساده‌ترین تعریف و تعبیر از این مفهوم را می‌توان در همان عنوان مقاله مشهور لورنتسِ ریاضیدان در ۱۹۷۲، با عنوانِ »آیا بال‌زدن پروانه‌ای در

برزیل می‌تواند باعث ایجاد تندباد در تگزاس شود؟  جستجو کرد؛ به این معنی که بال زدن یک پروانه - به‌عنوان تمثیل امری ظریف، کم‌اهمیت و حرکت و فعالیتی بسیار کوچک - در نهایت و در پی تاثیر و تاثرات متقابل و متعدد و مستمر می‌تواند به رویدادی بزرگ و بنیان‌برافکن منجر شود.

 

اقوام و دوستان ساکن تهران خبر از حضور پرشمار " پروانه های رنگا رنگ " می دهند. این حضور پرتعداد پروانه ها ،با توجه به تئوریِ اثر پروانه ای؛ این موضوع را در ذهن می پروراند که نکند پَر این پروانه ها ی خوش آب و رنگ موجبات یک رخداد بزرگ  و وضعیت آشوبناک را فراهم آورند!!! نکته قابل تامل این که ات، ولو پروانه‌های خوش نقش و نگار، می‌توانند حامل و ناقل انواع بیماری‌ها و آفت‌ها باشند.در هر صورت لازم است متولیان و متصدیان امر،به خصوص مرکز مدیریت بحران، معاونت بهداشتی وزارت بهداشت و درمان و نیز سازمان حفظ نباتات در این رابطه حساس شوند و از خود واکنش نشان دهند.

هر چند حضور پروانه های رنگین بال و پرّان در کنار سبزه و گل و درخت، مناظر زیبای طبیعی و چشم نوازی را نقاشی کرده و فضای لطیف و شاعرانه ای را ترسیم می نماید که می توان آن را فرصت شمارد و لطف حق* دانست؛لیکن حضور انبوه و متناوب و غیر معمول آن شاید جای تامل و بررسی داشته باشد که نکند در آینده اسباب رسوایی گردد.

 

* اشاره به بیتی از حضرت مولانا:

لطف حق با تــــو مـــداراها کنــــد

چون که از حد بگذرد رسوا کند  


مشخصات

آخرین ارسال ها

آخرین جستجو ها